گیاهان دارویی ضد پیری: بنفشه سه رنگ، آلو و توت سفید

در طول تاریخ، انسان‌ها به دنبال یافتن راهی برای حفظ جوانی و سلامت بوده‌اند. گیاهان دارویی همواره نقش مهمی در این مسیر ایفا کرده‌اند. در این مقاله، به بررسی خواص ضد پیری سه گیاه ارزشمند – بنفشه سه رنگ، آلو و توت سفید – می‌پردازیم.

بنفشه سه رنگ: زیبایی و خواص دارویی پنهان

بسیاری از افراد بنفشه سه‌رنگ را به عنوان یک گیاه زینتی می‌كارند و از زیبایی آن استفاده می‌کنند و افراد كمی از خواص دارویی و باارزش این ‌گونه از بنفشه آگاهی دارند. از بنفشه سه‌رنگ در طب سنتی و عامیانه ملل مختلف در انواع بیماری‌ها، از جمله بیماری‌های تنفسی مانند برونشیت، آسم، سیاه‌سرفه، زكام و علائم دیگر سرماخوردگی و تنفسی استفاده می‌شده است. همچنین، به صورت خوراكی یا موضعی برای درمان بیماری‌های پوستی (مانند اگزما، سبوره، زردزخم وآكنه)، روماتیسم، ورم مثانه و دفع دردناكی ادرار حاصل از آن، شب‌ادراری، بی‌خوابی، آرتریت و سفت شدن رگ‌ها به كار می‌رفت.

از گیاه بنفشه بیشتر در فرآورده‌های پوستی و تنفسی استفاده می‌شود. یكی دیگر از موارد استفاده این گیاه كه سالیان دراز معمول بوده، به عنوان ادرارآور، معرق، آرامبخش و تسكین‌دهنده است. چون بنفشه سه‌رنگ دارای موسیلاژ می‌باشد، خاصیت ضد سرفه دارد. همچنین، اثر پاك و تصفیه‌كننده خون را برای آن قائل بوده‌اند. این گیاه به خاطر وجود اسید سالی‌سیلیك و روتین، ضد التهاب و ضد درد است. همچنین روتین موجود در آن باعث مقاومت جدار مویرگ‌ها شده و از پارگی و خون‌مردگی آنها جلوگیری می‌كند.

در پژوهش‌های جدید خاصیت آنتی اكسیدانی و ضد پیری بنفشه سه‌رنگ تا حدی به اثبات رسیده و اثر ضد میكروبی آن مورد تأیید قرار گرفته است. این گیاه همچنین خاصیت مسهلی دارد. نام بنفشه سه‌رنگ در دارونامه بعضی كشورها، از جمله آمریكا، وجود دارد و از آن بیشتر در فرآورده‌های پوستی (اگزما) و تنفسی (برونشیت) استفاده می‌شود.

خواص کلی بنفشه سه رنگ: ضد درد، ضد التهاب، آنتی‌اكسیدان، ضدعفونی‌كننده، ملین، مسهل، معرق، ادرار‌آور، تهوع‌آور، خلط‌آور، محرك متابولیسم، مسكن، كرم‌كش و مرهم زخم.

نحوه مصرف: برگ‌ها و گل‌های جوان گیاه را می‌توان به صورت خام یا پخته و یا در سوپ استفاده كرد. همچنین، گل‌ها را در سالاد و برگ‌ گیاه را می‌توان به صورت چای مصرف كرد. دم‌كرده: می‌توان روزانه سه بار، 1 تا 4 گرم گیاه خشك را به صورت چای دم كرد و مصرف نمود. تنتور: از تنتور آن كه اكثراً به صورت صنعتی تهیه می‌شود، می‌توان هر نوبت 2 تا 4 میلی لیتر استفاده و این میزان را تا روزی سه بار تكرار كرد.

هشدار: مصرف این گیاه در كودكان زیر 2 سال توصیه نمی‌شود. مصرف طولانی‌مدت این گیاه می‌تواند موجب عوارض پوستی گردد. مصرف مقدار زیاد این گیاه ممكن است باعث اسهال شود. مصرف در حاملگی و شیردهی بهتر است با مشورت پزشك صورت گیرد.

آلو: میوه‌ای سرشار از فیبر و آنتی‌اكسیدان

بعضی از خواص آلو مربوط به فیبر آن است. فیبرها سرعت جذب مواد مغذی، به‌خصوص قندها را كاهش و میزان حساسیت انسولین را افزایش می‌دهند؛ به همین دلیل آلو باعث كاهش نسبی قند خون می‌شود. از طرفی، فیبرها توسط باكتری‌های روده بزرگ تخمیر شده و حجم مدفوع زیاد می‌شود و مواد سریع‌تر دفع می‌گردند. آلو همچنین حاوی مشتقاتی از «هیدروكسی فنیلیاتین» است كه باعث تحریك عضلات روده بزرگ شده و به حركت و سرعت دفع مدفوع كمك می‌كند. سوربیتول موجود در آلو كه خاصیت ملین دارد، باعث مسهل بودن آلو می‌شود.

خواص کلی آلو: مهم‌ترین اثرات گزارش‌شده آلو ضدپیری، ضدتب، ضدویروس و ملین میباشد. یكی دیگر از اثرات آلو، افزایش جذب آهن در بدن است كه آن را مربوط به ویتامین C موجود در آلو می‌دانند. ویتامین C همچنین به افزایش مقاومت و ایمنی بدن كمك می‌كند و به‌خصوص در فصول سرد برای مقاومت در برابر سرماخوردگی و ابتلا به آنفلوآنزا مفید است.

آلو به علت داشتن پتاسیم كافی، در تنظیم فشار خون و سلامت قلب نقش مؤثری دارد. تركیبات آنتی‌اكسیدانی و خنثی‌كننده رادیكال‌های آزاد آن به همراه آثار جالب آنتوسیانین‌ها و فلاونوئیدها سموم كبدی را خنثی و از آن حفاظت می‌كنند. بنابراین، آلو باعث عملكرد صحیح كبد و بسیاری از سوخت و سازهای بدن می‌شود. یكی از خواص مهم آلوی تازه و خشك، خاصیت مسهلی قوی آن است. آلو به غیر از فیبر (الیاف) حاوی ماده‌ای به نام ایزاتین می‌باشد كه از مسهل‌های قوی طبیعی است.

خواص درمانی آلو: خاصیت ضد سرطان آلو به دلیل وجود تركیبات آنتی‌اكسیدان، از جمله فلاونوئیدها، آنتوسیانین‌ها، ویتامین C و تركیبات فنلی، ثابت شده است. آلو به دلیل داشتن فیبر، پتاسیم و مقدار كمی سدیم، می‌تواندبه طور نسبی قند و فشار خون را كاهش دهد. یكی دیگر از خواص آلو جلوگیری از كم‌خونی است. آلو حاوی تركیبات آهن بوده و آلوی خشك منبع مناسب «آهن گیاهی» است؛ همچنین به دلیل داشتن ویتامین C، در جذب بیشتر آهن به بدن كمك می‌كند.

نحوه مصرف: آلو مقوی معده، تنظیم‌كننده عمل دستگاه گوارش و هاضمه و حافظ كبد می‌باشد.ویتامین C همچنین به بالا بردن مقاومت ایمنی بدن كمك می‌كند و بخصوص در فصول سرد برای مقاومت در برابر سرماخوردگی و ابتلا به آنفلوآنزا مفید می‌باشد. آلو به علت داشتن پتاسیم كافی در تنظیم فشارخون و سلامت قلب نقش دارد. تركیبات آنتی‌اكسیدان و خنثی‌كننده رادیكال‌های آزاد آلو به همراه آثار جالب آنتوسیانین‌ها و فلاونوئیدهای آلو باعث خنثی‌كردن سموم كبدی و حفاظت از كبد می‌شوند. در نتیجه باعث عملكرد صحیح كبد و بسیاری از سوخت و سازهای بدن می‌شود.

هشدار: ضدپیری، آنتی‌اكسیدان، ضدتب، ضدویروس، ملین، مسهل، قابض، هضم‌كننده غذا، صفراآور و دارای خاصیت استروژنی. با توجه به اینكه آلوی تازه و به‌خصوص خشك، حاوی اگزالات‌هاست، مصرف زیاد آن در افرادی كه مشكلات كلیه و كیسه صفرا دارند، توصیه نمی‌شود. همچنین با توجه به اینكه آلو دارای طبیعت سرد می‌باشد، افراد سردمزاج باید در مصرف آن اعتدال را رعایت كنند.

توت سفید: میوه‌ای شیرین برای سلامت بدن

برگ توت سفید غذای خوبی برای كرم ابریشم و حیواناتی نظیر گاو و گوسفند است. همچنین، به صورت خشك به عنوان علوفه برای فصول خشك مصرف می‌شود. میوه توت در بعضی كشورها در طب سنتی چین برای رفع یبوست استفاده می‌شود و خشك‌شده آن (توت خشك) برای افراد دیابتی مناسب است.

در بررسی‌های آزمایشگاهی، باعث كاهش قند خون در حیوانات آزمایشگاهی شده و در تحقیقات دیگری، چربی خون را پایین آورده است. خواص کلی توت سفید: توت سفید، كاهش‌دهنده قند خون، پایین‌آورنده فشار خون و ضد پیری می باشد.

خواص درمانی توت سفید: ضد درد، ضد پیری، ضد باكتری، ضد التهاب، آنتی‌اكسیدان، ضد تب، خنثی‌كننده رادیكال‌های آزاد، ضد سرطان خون، ضد اسپاسم، معرق، ادرارآور، كاهش‌دهنده قند خون، پایین‌آورنده فشار خون، ملین، خلط‌آور، قارچ‌كش، مسهل، شیرافزا، مسكن و كرم‌كش.

نحوه مصرف: مخلوط 6 تا 12 گرم ریشه، 3 تا 12 گرم برگ و 30 تا 60 گرم شاخه را به صورت جوشانده یا عصاره می‌توان استفاده كرد. میوه، 9 تا 15 گرم و شربت 2 تا 4 میلی‌لیتر در روز می‌تواند مصرف شود.